Om DNA.

Hanna frågar:

Hur kommer det sig att du har så mörka färger medan dina syskon (Amanda tänker jag främst på, vet ju inte hur de andra ser ut) är så ljusa? Är din pappa väldigt svarthårig?

Alla mina syskon – Axel, Amanda och Wendi – är halvsyskon.
Halvsyskon.

Jag hatar det ordet. Det är ett förnedrande skitord. Men nödvändigt att ta till just när det gäller mitt och mina syskons utseenden.

Axel, Amanda och jag har samma mamma. Hon är ljus, precis som Axel och Amandas pappa. De fick en salig blandning av sina föräldrars gener, just så som det är tänkt, och blev, föga förvånande, ljusblonda båda två.

Wendi och jag har samma pappa men olika mammor, och arvsanlagen på min fars sida är väldigt dominanta. Jag, min syster och våra kusiner Lauren och Leah är väldigt lika i färgerna – fräkniga, blåögda och brunhåriga.

Jag misstänker att det betyder att jag inte behöver fundera på hur mina barn kommer att se ut. De lär se ut ungefär såhär:

l_642c58ad708ccd48f1ff7f765f50fa06.jpg
Liten, liten Annika.

Just det, förresten – min pappa är inte svarthårig, han är gammal och gråhårig!

annikapappa.jpg

Kram.Bild 1.pngPapps och Sunshine. Jo, så heter jag hos pappa.
Très flower power, je sais.

Bild 10.png

Bild 11.png

n612446002_375069_1146.jpg

Bild 14.png

Bild 1.png

Min syster Wendi är en av världens finaste flickor. Hon bor i Los Angeles med vår pappa Mike, fyller sexton i december och vi hörs alldeles för sällan.
Det har jag skrivit krönika om. Ni kan läsa den här.

Bild 19.png

Min kusin Leah är nyss fyllda tjugo, pluggar journalistik på Western Washington University och läser den här bloggen med hjälp av något slags översättningsverktyg. Puss fina!Bild 1.pngLeah bloggar själv här.

Bild 23.png

Bild 1.png

Leahs storasyster Lauren har också pluggat på WWU, fast läst Internationella Relationer. Dessutom drog hon till Tel Aviv i ett år och pluggade Political Science. Lauren var en riktig prom queen-babe i high school (eller ja, hon var homecoming queen) men lyckades bli en otroligt vettig tjej ändå. Fantastiskt.

Ja, och så har vi den rågblonda sidan av min familj:

b4.jpg

Inte konstigt att folk brukade tro att jag var familjens au pair…

Bild 9.png

Bild 8.png

Det här är min syster Amanda.Bild 1.png
Hon fyller sexton om två veckor och är en av mina bästa vänner.
När hon var en liten guldlockprinsessa var hon sjukt duktig på att tillverka väskor av papper. Idag är hon sjukt duktig på det mesta.

Bild 17.png

Min bror Axel – som snart flyttar till Sverige!Bild 1.pngOch fyller nitton gör han också. Om elva dagar.
Han har just kommit tillbaka till Spanien (där mammas sida av familjen bor) från en sådan där
postgymnasial hitta-sig-själv-resa. Han har varit i USA, Tokyo och på en söderhavsö. Låter hemskt jobbigt, tycker jag. Eh.
Jag längtar efter att han flyttar hit. Då ska jag vara världens jobbigaste storasyster och säga ”men hur går det med kärleken då?” minst tre gånger i veckan.

Ja, det var min familj, det. Nu vet ni mer.

Annonser

Om annikamarklund

Kattgalen lantis med författarambitioner.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Om DNA.

 1. Indi skriver:

  Åh vad underbart med en sådan stor familj! Jag personligen tror inte att en ‘typisk kärnfamilj’ alltid är det bästa. Desto mer människor att vända sig till desto bättre. Halv eller hel syskon kan kvitta. Jag personligen räknar in en massa mer människor i min familj, fast det inte finns några blodsband.

  • Annika skriver:

   Jag håller helt med dig! Och jag har också en massa fantastiska människor som jag ser som min familj, helt utan gemesamt dna.

 2. Weirdo skriver:

  Awww…så gosigt söt du var på den översta bilden!!! Du var verkligen ett gulligt barn! Jag håller med dig om halvsyskon…tycker det är ett sjukt nedvärderande ord…jag har två äldre styvsyskon som jag inte har växt upp med…för de hade redan flyttat hemifrån när våra föräldrar flyttade ihop…men de är mina syskon…världens bästa storasyster och storebror…och yes…de är typ som du kommer att bli mot din bror…frågar hur det går med kärleken jämnt…trots att jag är gift!

  • Annika skriver:

   Men precis. Jag gillar inte ord som insinuerar att mänskliga relationer skulle vara mer eller mindre ”riktiga”. Haha, vad irriterande, men härligt! Det lär ju bli samma sak för mig, mina syskon kommer alltid att vara mina små älsklingar, även när de blir 60!

 3. Madelene skriver:

  Om man läst bas-bilogi på gymnasiet så vet man att man inte kan göra ett enkelt ”kors-schema” för att se vilken hårfärg man ”borde” ha och ens barn ”borde” få. Mörkt är dominant men två blonda föräldrar kan ju få blonda barn, vilket förr i tiden ansågs vara bevis på att mamman varit otrogen. Håller med om att halvsyskon är inget bra ord alls. Detsamma gäller styvförälder. Mina halvsyskon är lika mycket syskon som min biologiska syster. Jag älskar och bråkar lika mycket med dom som med henne. Är inte alls lik min biologiska syster utan jag och min yngsta bror är väldigt lika. Medans min syster och andra bror är extremt lika om man ser kort på dem när de var yngre. Har dubbelt medborgarskap?

  • Annika skriver:

   Oj, ja, det var ju inte alls så jag menade. Men på min pappas sida ser verkligen ALLA ungefär likadana ut, så jag gissar bara att generna på pappas sida är ganska… övertygande. 🙂 Och att det inte är särskilt förvånande att två blonda föräldrar får två blonda barn. Det var inte meningen att ägna mig åt någon form av biologi alls. (Men absolut – jag är helt värdelös på alla ämnen inom naturområdet.)Ja, om man ska hålla på och rangordna skulle man ju säga att min syster i USA borde betyda mindre för mig än mina syskon som jag växt upp med. Det vore fullständig bullshit. Man behöver inte bo tillsammans med någon för att vara nära den personen – jag har tänkt på Wendi varje dag sedan hon föddes och när vi väl träffas är det som att vi aldrig varit ifrån varandra.Ja, jag har både amerikanskt och svenskt medborgarskap.

 4. Kristin skriver:

  jag alskar att du delar med dig och vagar blotta dig sa mkt i din blogg, den gor den sa levande och unik! sjalv har jag inte det modet, inte an i alla fall… ha en fin helg!

 5. Lina skriver:

  Det där med gener är så himla konstigt. I princip alla i min familj är mörkhåriga, en del svarthåriga till och med. Det ljusaste är olika mörkblonda och kastanjefärgade hår. Samma med ögonfärg, mörkaste brunt på alla utom min pappa. Och så kom jag, silverblond, likblek, fräknig och med gröngula ögon. Mamma brukar säga att jag är ett hittebarn. Förresten är halvsyskon ett dåligt ord, familj är ju så mycket mer än gemensamt dna.

 6. Lina skriver:

  Det där med gener är så himla konstigt. I princip alla i min familj är mörkhåriga, en del svarthåriga till och med. Det ljusaste är olika mörkblonda och kastanjefärgade hår. Samma med ögonfärg, mörkaste brunt på alla utom min pappa. Och så kom jag, silverblond, likblek, fräknig och med gröngula ögon. Mamma brukar säga att jag är ett hittebarn. Förresten är halvsyskon ett dåligt ord, familj är ju så mycket mer än gemensamt dna.

 7. Blueye skriver:

  Vilken gudomligt söt liten flicka på översta bilden! Jag ser på dina familjefoton, den ena efter den andra. Och oavsett hårfärg så tycker jag att du är väldigt lik bägge dina föräldrar (såväl som dina syskon och även din kusin). Du delar flera ansiksdrag med din mor, samtidigt tycker jag mig se pappas… utstrålning (i brist på mer beskrivande ord) hos dig. Nog syns det att det är era föräldrar alltid, men samtidigt är ni era egna unika individer med alldeles egna särdrag! (Ja, din syster Wendis och din kusin Leahs mammor kan jag såklart inte uttala mig om.) Jag och min halvbror är så olika man kan bli – både rent utseendemässigt och i mentalitet. Ändå är både han och jag ruskigt lika vår pappa(!)… ”Halvsyskon” är ett väldigt orättvist ord. Jag brukar kalla Martin för ”min bror” även om det kanske är vilseledande för många. Vi har inte vuxit upp tillsammans, ändå känner jag ett så starkt band till honom… ”Blod är tjockare än vatten” heter det ju. En floskel, javisst. Men sådana brukar ofta ha både ett och flera korn sanning i sig.Tack för att du delar med dig av ditt liv och din historia! Du är fantastisk på att skriva och förmedla, du berör verkligen mig som läsare med dina ord!

  • Annika skriver:

   Japp, jag var väldigt söt som barn. ;)Ärligt talat är jag inte det minsta lik min mamma, förutom just i ”utstrålningen”. Vi delar INGA ansiktsdrag och inga färger. Jag har min pappas hår, hans ansiktsform, hans hud, hans näsa, hans mun, hans ögon, ögonfransar och fysik. (Ja, jag har bilder där det är extremt tydligt, men inte på datorn.) Ändå brukar folk som känner både mig och min mamma tycka att vi är lika, ”i blicken”. Haha, så roligt med dig och din bror! Ni har alltså fått olika drag av honom, som ni delar med honom men inte med varandra? Mycket intressant!Usch. Jag HATAR uttrycket ”blod är tjockare än vatten”. Det betyder ju just det jag inte gillar, att man påstår att ju mer dna man delar, desto mer värd är relationen. Dessutom är det förnedrande mot styvföräldrar och styvsyskon.Åh, så fint att du tycker om bloggen. Tusen tack!

 8. Loos skriver:

  Det var väldigt mysigt att läsa om din familj Anko, även om jag redan visste allt 🙂 Puss på dig min fina. Hoppas du blir frisk snart ❤

 9. Hej Annika, trillade in på din blogg för första gången idag och måste säga att jag tycker du är väldigt vacker!

 10. Emmie skriver:

  Hej Annika. Jag har fråga som kanske kan ses som lite konstig och privat, men jag skulle ändå vilja fråga den. Du skriver ofta om att du blivit utsatt för mobbning och jag är snart färdigutbildad lärare och på min utbildning nämns inte ett ord om hur mobbning motverkas eller hur vi ska hjälpa mobboffer på bästa sätt. (Stor svaghet i utbildningen!) Min fråga, som du absolut inte måste besvara, är iaf vad du skulle velat att din(a) lärare skulle gjort för dig. Det känns som att hela fråga är väldigt töntig, men jag är färdig om en termin och jag känner mig helt handfallen inför denna fråga. MVH Emmie

 11. Hannah skriver:

  Halvsyskon är inte alls ett bra ord. Jag tycker att min storasyster är just det, min storasyster, även fast vi inte har samma mamma och inte växte upp med varandra. Hon är fortfarande en helt underbar storasyster!Och du och dina syskon och släktingar är bedårande vackra 😀

 12. E skriver:

  skaffar du barn med en blond kille blir dina barn sannolikt blonda eftersom din mamma är blond, jag är blond och min mamma mörkhårig det är inte sant att dina barn kommer se ut som du, det beror ju helt på hur pappan till dina barn ser ut

  • Annika skriver:

   Nej, rent sannolikt så blir mina barn mörkhåriga. De mörkhåriga anlagen är dominanta. Det jag menar med att mina barn kommer att se ut som jag är att generna från min pappas sida har gjort att jag, min syster och mina kusiner blivit väldigt lika i färgerna oavsett hur vår andra förälder sett ut. Alltså verkar inte den andra förälderns utseende spela så stor roll.

 13. E skriver:

  nu är jag ingen expert i ämnet men den bedömningen jag gjort under mina 32 år på denna jord är att flickor brukar likna sin fäder mer och pojkar sina mödrarskaffa barn med en blond kille så får vi se vem som har rätt :)ett utseende är ju mer än bara olika färger, tycker färger på ögon och hår är långt ifrån det viktigaste när man avgör om en person är vacker t ex

 14. Yvette skriver:

  Liza Marklund har diskuterat med några kompisar….. Hon uppger att de är helt överens om vad som borde vara tillgängligt för alla oavsett ekonomiska resurser och skriver i sin krönika:1- Rent vatten.2- Näringsriktig föda.3- Sjukvård.4- Utbildning med ordentliga läromedel och engagerade lärare.5- Bostad med möbler och miljövänliga hushållsmaskiner.6- Rekreation på spännande och stimulerande platser.7- Nu är det dags att börja diskutera gratis kultur till alla.Varför bidrar hon inte själv undrar jag som är fattig student och själv sätter in 200 spänn/m till ett fadderbarn. Varför gör hon inget för de som inget har? Varför spara pengar i högar, köper fastigheter i hela världen när hon har en unik chans att hjälpa människor konkret? Vilket hon VÄLJER att inte göra trots alla miljoner. Vilket hyckleri!

  • Annika skriver:

   1. Du kanske ska kolla upp vad hon gör, istället för att anta att hon inte gör någonting. Herregud, människa. Hur kan du ha så lite koll och ändå vara så rabiat?2. Du kanske ska diskutera det här någon annanstans än här, så lovar jag att diskutera din mamma någon annanstans än här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s