Bloggtipsa mig!

-4.png

-2.png

-4.png

Som ni kanske vet så skriver jag för Sofis mode varje vecka ett porträtt av en bloggare någonstans i världen. Det är väldigt roligt och ofta ganska svårt – jag försöker alltid att berätta något, och det är inte helt enkelt att göra med så få ord. (Jag är nog mer typen som gillar att breee uuuut miiiig över tio sidor eller så när jag skriver.)

I alla fall! En stor del av jobbet är förstås att leta upp de här bloggarna. Visserligen en kul del, men jag skulle verkligen inte tacka nej till lite hjälp. Så: läser du en blogg skriven av en tjej eller kille någonstans i världen (utanför Sverige) som du tycker skulle passa i ett av mina bloggporträtt, hör av dig! Du kan antingen tipsa här i kommentarsfältet eller maila mig på annika.marklund@aftonbladet.se.

Bloggen behöver inte handla om mode, men det underlättar helt klart, eftersom vi behöver ett gäng fina bilder att illustrera porträttet med.

Självklart kan ni också komma med förslag på spännande platser, yrken eller annat ni skulle vilja läsa mer om – jag lovar att leta extra noga efter era önskemål.

TACK!

———————————————————————————————————-

Jag kanske borde förtydliga: Bloggporträtten handlar alltså inte om en blogg, utan om en person som också också har en blogg. Det är personen i fråga som porträtteras, alltså funkar inte renodlade shoppingbloggar eller andra som inte alls handlar om bloggaren själv.

Jag kommer möjligen att skriva även om svenska bloggare i framtiden, men just nu är det bara utländska som gäller.

Annonser

Om annikamarklund

Kattgalen lantis med författarambitioner.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

45 kommentarer till Bloggtipsa mig!

 1. MellenCamp skriver:

  Jag kan bloggtipsa men inte direkt till modebloggar. Men http://childofphotography.blogspot.com/ är en blogg av min tyska vän Cornelia som jag träffade när jag bodde i Dublin. Artphotos men även modefoton, kanske inte direkt vad du är ute efter men i annat fall kan detta fördriva några minuter av ditt liv. Min favorit serie av henne är det sanna Dublin , det Dublin jag levde i http://childofphotography.blogspot.com/2009/11/alasthis-is-dublin.html MvhMelanie Blockley

 2. Ida skriver:

  Ååååh Annika kan inte du skriva om Anni i Stuttgart? Hennes blogg finns här: http://fashionhippieloves.blogspot.comJag tycker hon har så himla fin stil och så verkar hon vara så rar (jag läser henne genom google translate) :)Bara ett tips!Puss!Ida

 3. Katta Kvack skriver:

  OM jag vet:galadarling.comnubbytwiglet.comdoedeereblogazine.comkeikolynn.comabeautifulmess.typepad.comtheclothes.blogspot.comhoneybeeinthecity.blogspot.comprincessinferno.blogspot.comcolormekatie.blogspot.comkendieveryday.blogspot.comjesuislafilleatomique.blogspot.comthe-coveted.comdaintysquid.blogspot.com… bara för att nämna några 😉

  • Annika skriver:

   Ojojojojojojojojoj! Det här tar ett tag att gå igenom – sätter igång så snart jag skrivit och skickat in veckans krönika! Stort tack, Katta. ❤

 4. Leontina skriver:

  Jag bor inte i Sverige längre och kan inte läsa dina krönikor och bloporträtt, men jag har följt din blogg under lång tid, jag gillar dig! Jag har dock en fundering kring dina bloggporträtt i Sofis Mode. De riktar sig vad jag förstår till unga tjejer, som läser Sofis Mode.. Redan här inser ju jag att Sofis Mode är en modetidning – därför skriver man om mode.. Jag vill inte på något sätt ifrågasätta varför du skriver dessa porträtt bara dina tankar kring varför du tror de kan vara viktiga? Utifrån bilderna ovan och tjejernas bloggar så känns det för mig som att se samma person om och om igen, det handlar om ungefär samma drömmar. Tjejerna framställer sig själv i sina bloggar på ett likartat sätt, mode är det viktiga. Och man exponerar/exploaterar sig själv som en fashionista. Jag har ju också varit den där tjejen med modelldrömmar, en ständigt uppdaterad garderob. Jag vet inte om jag var ensam om att bakom de där avancerade bilderna av mig själv iförd ”dagens klädspektakel” så fanns det en ganska osäker tjej. En tjej som iklädde sig en roll hon blivit tillsagd att spela utan att veta om det. Jag läste inte tidningar som Vogue och Cosmopolitan för att jag letade efter inspiration, det var mest för att upprätthålla mig själv, för att inte tappa bort vem jag var. I slutändan så tappade jag bort mig själv i alla fall. Jag känner ett starkt förakt mot modetidningar idag, Jag anser att de är fördummande och likgiltiga inför betydelsen av den enskilda individens kreativitet. De avsäger sig ansvaret om medmänsklighet för att ge läsarna vad dom vill ha. Allt handlar om konsumtion men det lindas in i vackra ord om att man skulle kunna hitta sig själv i sina kläder. Var ligger framtidstron? I nästa säsong. Det är klart att man väljer sina kanaler, men hur svårt är inte det, speciellt som ung? Fokuset ligger på självförverkligandet, är mode svaret?

  • Annika skriver:

   Tack för din kommentar, väldigt intressant.Jag tycker inte att bloggporträtten måste vara ”viktiga” för att ha en plats i en modetidning, men jo, jag tycker att de är det. Visst kan man uppfatta tjejerna jag skriver om som ”samma person om och om igen”, precis som man kan tycka att alla svenska bloggtjejer är likadana, eller att alla tjejer i en skolklass flyter ihop till en enda fnittrande, jeansklädd massa.Att man kan tycka så betyder förstås inte att det stämmer. Just därför är det väldigt intressant för mig att prata med de här tjejerna, få reda på sådant som aldrig kommer fram i bloggarna. Under de söta kläderna och fixade frisyrerna är de förstås individer, människor fulla av berättelser, erfarenheter, drömmar, känslor, tankar om sig själva och sin omgivning. Av allt jag får reda på kan jag bara skriva lite lite liiiitegrann, eftersom jag endast har 1400 tecken att röra mig med, men jag gör mitt bästa för att välja att fokusera på sådant som gör att man som läsare får se en glimt av människan bakom bloggen. Det blir ofrånkomligt skissartat och tyvärr ibland en smula stereotypt, men jag gör så gott jag kan. Jag har skrivit om Sonia Eryka som är sjutton år och driver ett framgångsrikt företag men som egentligen saknar att gå i skolan med sina kompisar. Om Barbro som äntligen får gifta sig med sin flickvän. Om Iris som gett upp sitt välbetalda jobb för att följa sina drömmar, om Jing som tvingades trotsa sina föräldrar och flytta till andra sidan jorden för att få syssla med det hon alltid velat, om Rachel Marie som fann kärleken på Facebook, om Sideara som tog sig ur mobbningen, om… Och så vidare.Nej, mode är inte svaret, men att skriva en modeblogg är inte motsatsen till att vara en sammansatt människa som är värd att berätta om. Sofis modes läsare är modeintresserade – det betyder inte att de inte intresserar sig för någonting annat.Officiellt är bloggporträttet en trevlig sida med fina bilder och en liten text om någon som bloggar från ett annat land.För mig är de påminnelser om att de tjusiga bloggtjejerna är mer än just tjusiga bloggtjejer.

 5. Evelina skriver:

  Jag älskar sarah-laurenn.blogspot.com… Hon är helt perfekt, som en liten docka.

  • Annika skriver:

   Oj, vet du, Evelina… jag har varit inne på hennes blogg förut, och jag får antagligen äta upp det här, men jag har problem med att hon är så vansinnigt smal. Jag menar inte att man inte får vara så smal, men jag skulle känna mig obekväm med att skriva om henne.

  • Annika skriver:

   Kul länkar, men det måste liksom vara en någorlunda personlig blogg för att jag ska kunna skriva om personen i fråga!

 6. Mikaela skriver:

  Watermoloncrush.blogspot.com är blogg om en svensk tjej i Sydney, hon har nästan bott där jämt och hennes blogg är verkligen värd att upskattas =)

  • Annika skriver:

   När jag bytte ut ett o mot ett e gick det utmärkt att komma in på bloggen – tack för tipset, Mikaela! Jag har aldrig skrivit om en svensk tjej utomlands i porträtten, men det är inte alls en dum idé!

 7. Älvan skriver:

  http://blog.caseybrowndesigns.com/ – mycket retro och sömnad men även mer ”vanligt” mode.http://omstil.blogg.se/Historiker som sysslar mycket med dräkt och forskar om mode och genus. Lite äldre än de andra, kan ju vara skojigt!http://www.blogforbettersewing.com/Vad gör man om kläderna som finns att köpa inte passar – vare sig i stil eller storlek? Syr själv!Inga typiska modebloggar någon av dem, men mycket intressanta.

 8. Therese Jansson skriver:

  Leontina – Förlåt men som modeintresserad tjej (18 år) blir jag gaaanska frustrerad av din kommentar. Självklart förstår jag vad du menar och du är garanterat inte ensam om att använda kläder som ett sätt att gömma sig och sin osäkerhet bakom, men att fördöma alla andra som modebloggar eller läser modetidningar tycker jag är att ta i (ordentligt). Mode är mitt INTRESSE, inte MITT LIV. Jag läser Sofis mode eftersom jag dels älskar Annikas krönikor, dels får tips om vad som finns i butikerna just nu, det gör att jag slipper gå runt på måfå så mycket när jag åker in till Göteborg (närmaste storstaden från där jag bor). Att jag gillar att köpa kläder och klä mig snyggt innebär inte att jag är dum, ointelligent, osäker eller att jag inte kan tänka själv. Det betyder framför allt inte att jag inte OCKSÅ läser massor av andra tidningar och böcker. Jag ”väljer kanal” alldeles på egen hand, oavsett om jag också bryr mig om vad jag har på mig.Bloggsidorna Annika skriver tycker jag är hur fina som helst, och inte för att vara sån, men om du inte ens läst dem, hur kan du då uttala dig? Det är ju DU som drar alla över en kam och ser dem som ointressanta, säger inte det betydligt mer om dig och din syn på dina medmänniskor? Gaah förlåt om jag låter otrevlig men jag är så trött på att behöva försvara mig mot folk som vill få det att låta som att de står på min sida men egentligen bara förminskar mig.

 9. Therese Jansson skriver:

  Ooops jag hann inte se Annikas svar och jag måste bara säga: precis!

 10. Barbro Andersen skriver:

  It would be really interesting if you could get Rebecca from The Clothes Horse or Delightfully Tacky. They are both such awesome, independent girls with amazing style – I really think they would fit perfectly :)http://theclothes.blogspot.com/http://www.delightfully-tacky.comI really like your features on the bloggers, and I don’t think they’re (we’re) all the same. You brought out the essence of me, not just my blog – and I really appreciate that!

 11. Evelina skriver:

  Men usch nu känner jag mig jättetaskig… alltså jag ser ju också att Sarah Lauren är smal men det är väl de flesta av dina porträtterade tjejer? Och de flesta modebloggare öht? Är så trött på att man inte ska få vara med i tidningen bara för att man råkar vara smal, vi vet ingenting om ifall hon har en ed eller inte! Det är inte fel på att vara smal, det trodde jag inte du tyckte heller! Du har ju själv varit smal, vad hade du känt om du inte fått vara med i tidningen?

 12. Lisa K skriver:

  Eh Evelina den tjejen du länkade till är väldigt, väldigt, väldigt, väldigt mager. Jag förstår verkligen om Annika inte känner sig bekväm med att skriva om henne i Sofis mode. Och vadå ”är så trött på att man inte ska få vara med i tidningen bara för att man råkar vara smal” – que? Sen när får smala tjejer inte vara i tidningen?! Har du sett ett modereportage någon gång? Det är väl fantastiskt om någon tar sitt ansvar och inte visar upp en fullständigt utmärglad tjej som någon slags it-girl! Visst är de andra tjejerna i porträtten smala men det är skillnad på att vara smal och på att vara gravt underviktig!

 13. Malin skriver:

  Barbro Andersen, if you check back in here I would just like to say that I LOOOOVE your blog and the feature about you was amazing! You are a true role model to me in so many ways!Annika, bra svar till Leontina även om jag förstår hennes poäng så tycker jag att Du har helt rätt! Håller med Therese om att har man inte läst porträtten borde man inte uttala sig, du får mig verkligen att intressera mig för bloggarna som människor och inte bara som snygga tjejer. Och tack för alla utmärkta bloggtips!

 14. ... skriver:

  Evelina, håll dina pro ana-bloggar för dig själv, tack! De hör inte hemma på Annikas blogg.

 15. Therese Jansson skriver:

  Evelina, ”Du har ju själv varit smal”, WHAT? Vad är det du säger? Har varit? Jag blir helt chockad!

 16. Matilda skriver:

  Hej Annika, du borde ta dig en titt på http://hannahandlandon.blogspot.com/ Hannah är som en vacker skogsälva och fyller sin blogg med alldeles fantastiska bilder från sitt liv..

 17. Johanna skriver:

  Jag skulle väldigt gärna vilja läsa om någon som bor i Riga. Jag älskar Riga.

 18. Leontina skriver:

  Tack för ditt svar, det gav mig definitivt en mer nyanserad bild av det hela. Jag gillar idén med att lyfta fram personen bakom bloggen. Precis som du säger, även om jag upplever att porträtten flyter ihop litegrann (utan att ens ha läst dem, självklart blir min kommentar luddig) så är det ju aldrig människan själv som är stereotyp utan sättet hon porträtteras på/porträtterar sig själv på. En blogg kan ju aldrig återge en människas komplexitet, det är heller inte vad som är meningen. Jag tror att alla dessa valmöjligheter i bloggande/kommunicerande, i och med globaliseringen möjliggör å ena sidan att möta människor som vi aldrig skulle ha kommit i kontakt med innan, vi får en inblick i deras vardag, deras intresse. Men vi kan aldrig mäta detta med ett möte tillsammans i verkliga livet bortom alla modifierade porträtteringar och yttre attribut. Jag påstår absolut inte att tjejer som gillar mode är dumma och ointelligenta, det vore rent av idiotiskt av mig att säga så, då mode är ett intresse, precis som vilket annat som helst. Att dra alla människor över en kam är vårt konsumtionssamhälle bättre på än jag någonsin skulle vara kapabel till att göra. ”Motsatsen till kärlek är inte hat. Motsatsen till kärlek är likgiltighet.” – Elie Weisel

 19. bledel skriver:

  dirtyglam.blogg.se, mangofisk.se, lolamay.blogg.se, kakhusets.se, jennyh.se, souidezes.blogspot.com, tildafingal.blogg.se, blogg.veckorevyn.com/saramontazami, blogg.aftonbladet.se/lalife

 20. Mirjam skriver:

  Bledel, du verkar ha missat att det ska vara utländska bloggare?Annika! Mitt tips till dig är http://ellephoto.tumblr.com – hon tar helt fantaaaaastiska bilder! Skulle passa hur bra som helst i Sofis mode tror jag!

 21. bloggläsare skriver:

  spiritditchvintage.blogspot.comen tjej ~20 från USA, intressant blogg med en hel del outfit-bilder, till allra största del begagnade & vintage kläder som hon får ihop på ett jäkla snyggt sätt! värt att titta intycker verkligen om dina krönikor btw.tack o hej

 22. Ulrika skriver:

  Hayley G Hoover har en väldigt underhållande, personlig och peppande blogg tycker jag: http://hayleyghoover.blogspot.com/Hon har dessutom en vlog: http://www.youtube.com/user/hayleyghoover?blend=1&ob=4

 23. Ida skriver:

  http://tahtisyrjala.blogspot.com/handlar om en finsk-amerikan som bor på irland. tar en massa fina bilder!

 24. Malin skriver:

  http://natalieoffduty.blogspot.com/Väldigt fin och inspirerande blogg. Hon har en egen stil!

 25. Martina skriver:

  http://www.etsy.com, du vet den dar beromda portalen dar folk saljer sitt eget pyssel. Allting ar valdigt transparant, man kan kontakta konstnarerna/hobbyisterna direkt. Dar finns nog nagon kreativ whizzkid som du fastnar for.Lycka till!

 26. MissKermit skriver:

  Jag kan tipsa om en man som har flyttat till en liten härlig by på Kreta. Han skriver om det mesta men kanske inte just om mode. Men han är en underbar man som lever ett underbart liv.http://galenigrekland.blogg.se/Ha en underbar dag och hoppas att du finner det du söker en vacker dag // Tess

 27. Jennika Ojala skriver:

  http://jennikaojala.wordpress.com/Mig. Jag ska försöka slå igenom som fotograf. Skriver små udda texter och kämpar hårt med att stå ut och våga vara unik. Mina kläder är second hand, svarta och bekväma. Personlig stil och personlighet inspirerar mig. Studerar foto A,B C.Du skriver så himla bra. Det skulle vara en ära att dela med mig.

 28. jenny skriver:

  ABSOLUT keikolynn.comsåg att ngn annan hade nämnt henne. men hon är fantastisk! ❤

 29. jenny skriver:

  ABSOLUT keikolynn.comsåg att ngn annan hade nämnt henne. men hon är fantastisk! ❤

 30. Alexandra skriver:

  Jag rekommenderar också Keiko Lynn varmt. Jätteduktig och vacker tös =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s