Självklart röstar jag rödgrönt.


http://rodgron.awshosting.delorean.se/app/banner/rodgron_banner.swf?uid=18257&bid=jamstalldhet

Jag röstar rödgrönt på söndag. Naturligtvis gör jag det.

För mig är det väldigt enkelt. Jag tror på solidaritet. På en politik som bygger på att de med bättre förutsättningar hjälper dem med sämre.

Jag tror inte på att ”alla människor kan, bara de vill”. Jag tror att alla människor kan – med stöd och hjälp från samhället och de människor som utgör det.

Jag tror inte på elitism, hårdare regler och straff. Jag tror på tolerans, fler resurser, på empati, förståelse och respekt.

Högre skatter? Om så krävs: absolut. Pengar är livsviktiga och alldeles nödvändiga – för dem som inga har. Skillnaden mellan ett ekonomiskt gott liv och ett enastående gott liv är i mina ögon ovidkommande i jämförelse med skillnaden mellan ett drägligt liv och ett i fattigdom. Jag skiter i hur många hundralappar mer eller mindre jag får i plånboken om de rödgröna vinner valet.

Själv är jag nämligen ofattbart lyckligt lottad. Jag lever där jag vill, men den jag vill, och jag tjänar pengar på att göra det jag vill – men ändrar jag mig är det bara att jag flyttar, byter partner eller utbildar mig till ett annat yrke. Och jag är mycket väl medveten om att det inte gör mig till en bättre människa, lika lite som att det skulle vara anledningen till att jag hamnat här. Jag har möjlighet att leva ett oerhört gott liv eftersom jag haft utmärkta förutsättningar – förutsättningar som varit omöjliga om inte samhället stöttat mig och min familj med barnomsorg, utbildning och fysisk och psykisk vård.

”Alla människor kan, bara de vill.” Låt oss säga att det är sant. Det förutsätter att alla i vårt samhälle är övermänniskor helt utan fysiska, psykiska eller sociala problem. Att vi blundar för alla som inte faller in i kategorin friska, välmående och välanpassade, att vi bortser från sociala strukturer, från genus, klass, etnicitet. Att vi låtsas att rasism, diskriminering eller patriarkala strukturer är rena påhitt. Men ärligt talat är jag inte särskilt sugen på att förutsätta, blunda, bortse eller låtsas.

De rödgrönas politik är inte perfekt. Men den bygger på en ideologi som ger individen frihet genom att samhället tar sitt gemensamma ansvar för att denna frihet ska kunna uppnås. En ideologi som vet att genom att hjälpa dem som har det svårast får vi alla det bättre. Som handlar om en långsiktig förbättring för oss allihop, istället för snabba cash i plånböcker som redan är stinna.

Ja, jag röstar rödgrönt på söndag. Det är det minsta jag kan göra för Sverige, efter allt det svenska samhället gjort för mig.

Annonser

Om annikamarklund

Kattgalen lantis med författarambitioner.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

67 kommentarer till Självklart röstar jag rödgrönt.

 1. Matilda skriver:

  Vilket otroligt bra inlägg Annika, det här är helt fantastiskt välskrivet!

 2. Kajsa skriver:

  Väldigt fint skrivet. Jag kommer definitivt också att rösta rödgrönt på söndag. Dels för att jag känner att pengar inte får vara den stora valfrågan och dels för att jag också tror på ett samhälle där vi på något sätt kan hjälpas åt . Man kan inte rösta på ett parti för att det bara just nu, gynnar ens egna ekonomi eller behov. Det handlar om hur hela systemet ska fungera. Självklart är inte de rödgröna perfekta, långt ifrån. Men vem, å andra sidan, är det? Jag håller tummarna för att rödgrönt tar hem detta och jag håller tummarna för att fler starka humanister kommer fram inom politiken och kämpar för de som inte själva orkar. Och sen tycker jag att FI kan joina de rödgröna och se till att vi sätter fart på frågor som är alldeles alldeles jätteviktiga men som tyvärr verkar vara jäkligt tröga att få igenom.

 3. Fredrik Asplund skriver:

  <3. Perfekt text.

 4. Linda skriver:

  Amen! (jag är inte ironisk)

 5. Anita skriver:

  Mycket bra inlägg!Jag förhandsröstade i onsdags. Självklart föll min röst på de rödgröna.

 6. Tanja skriver:

  Precis så! Eller som någon skrev i en insändare i DN (?) i helgen. ”Valet är enkelt; någon hundralapp mer i plånboken för några eller en drägligare tillvaro för fler”.

 7. ellen skriver:

  hejaheja!nu ska jag stå och dela ut rödgröna saker utanför min skola.. reinfeldt kommer på besök.

 8. Urban.Medin. skriver:

  Du säger:Jag tror inte på att ”alla människor kan, bara de vill”. Jag tror att alla människor kan – med stöd och hjälp från samhället och de människor som utgör det.Jag säger:”Alla männislor kan bara de vill (om de får)”, slipper skatta bort hela vinsten så du inte orkar driva ditt företag din dröm vidare. Jag förstår inte att alla människor redan glömt av när det var fult att lyckas, fult att tjäna pengar i sossesverige.Låt de som vill satsa egna pengar, på sin dröm. Låt dessa människor fortsätta arbeta för det de brinner för och vad gör det, att de tjänar en slant på det samtidigt?Ju mer pengar den jäkla företagarn tjänar, ( ju mer skatt betalar han )?Kanske att de människor som då behöver stöd kan få det, för vilka ska annars betala för eller till det som behövs?

  • Annika skriver:

   Nu fokuserar du på de människor som har råd att ”följa sina drömmar” och driva egna företag. Självklart ska de människorna ha chansen att göra det. Precis som signaturen Ann längre ner förklarar är det en gammal uppfattning att det är omöjligt att driva företag under en röd(grön) regering. Men FRAMFÖR ALLT så bryr jag mig betydligt mer om de människor som inte kan tillåta sig själva att drömma om egna företag. Som drömmer om en rygg som inte värker, om att orka gå upp på morgonen, om mat på bordet. Först måste vi se till att alla i vårt samhälle kan leva drägliga liv, sedan kan vi fokusera på de som redan har det gott ställt.

 9. Anita skriver:

  Jag rebloggar ditt inlägg (för att få ytterligare spridning på det).

 10. Urban.Medin. skriver:

  Gör det 🙂

 11. Mettemarionette skriver:

  Tack Annika. Jag hoppas många, många läser det du skriver.Vill du veta hur det verkligen känns, att vara utförsäkrad och utanför samhället, så är du och den som vill, välkomen att läsa hos mig./Mettehttp://blogg.aftonbladet.se/mettemarta/2010/09/skammen-jag-kanner-att-vara-utforsakrad-fran-fk

 12. Ann skriver:

  alltså, signaturen ”Nynäshamn” tar verkligen upp schablonbilden av att politik inte är föränderlig. Som att bara för att det för 20 år sedan var mycket svårare att starta företag i Sverige än idag, så ska man rösta höger? Det håller ju inte. Hela samhället idag är ett mycket företagsvänligare klimat och man unnar folk att lyckas. Tom min egen mor, som varit moderat sedan hon startade eget företag i början av 90-talet, sa i helgen att hon kanske kunde rösta på sossarna igen, eftersom politiken inte ser likadan ut längre. Moderaterna försöker ju också profilera om sig och det känns som att Folkpartiet nästan är det parti som drar mest åt höger. Allt är föränderligt och jag håller med om ALLT du skriver, Annika! Ska gå och förtidsrösta idag och sprida min röst över det rödgröna blocket (detta får jag inte skriva eftersom jag jobbar på en journalistisk redaktion där vi ska vara objektiva, men what the heck!).

 13. Stina skriver:

  Jag får ont i magen av din retorik. Som om vänstern är de goda. Det är de inte i min värld. I min värld står de för en unken gammal socialistpolitik som vill förstatliga allting och frånta människor sin frihet att välja. Att välja barnomsorg, välja vårdcentral, välja sjukvård, välja hur man vill dela på föräldrarförsäkringen, välja skola etc. Och höjda skatter leder inte till välfärd, det leder till färre jobb och hämmar tillväxten. Ju högre skatter desto större effektivitesförluster. De flesta ekonomer håller nog med om det. Ju fler som arbetar desto bättre välfärd, så enkelt är det. Min röst faller på alliansen och Maud.

  • Annika skriver:

   För ett år sedan blev jag oerhört svårt sjuk. Enligt Alliansens politik hade jag fått vara hemma från jobbet i exakt noll dagar. Att jag inte kunde gå eller prata, att jag låg i min säng dag och natt och skrek och grät av smärta, var helt ointressant. Jag var vid liv, alltså arbetsför, alltså skulle jag ta mig i kragen och gå tillbaka till redaktionen, sätta mig vid mitt skrivbord och tjäna ihop min lön.Tycker jag att det gör Alliansen till onda människor? Nej. Själviska? Kortsiktiga? Egoistiska? Ja. Definitivt. Det tog åtta månader innan jag kunde börja närma mig en mer normal arbetsbörda. Tills dess jobbade jag på så mycket jag orkade. Vi flyttade ut till hus på landet, bland annat för att på så sätt sänka våra levnadskostnader rejält, och jag fortsatte att skriva några texter i månaden för att åtminstone dra in till mitt boende. Många av de här texterna skrev jag på golvet i badrummet, spydde och spydde och spydde, tvingade ur de sista dropparna galla ungefär samtidigt som jag skickade in texten. Och jag hade otrolig tur. Jag hade familj och sambo som kunde stötta mig, ett jobb som delvis gick att sköta hemifrån, och trots att jag mådde ofattbart dåligt så KUNDE jag jobba lite. Även om det stundtals höll på att ta kål på mig. Väldigt många människor har inte sådan tur. När de blir så sjuka att de inte kan jobba under en längre tid förlorar de sin inkomst. Alliansen menar att de borde gå tillbaka till jobbet, inte vara så förbannat lata. Kanske kan de gå till vårdcentralen och få lite värktabletter utskrivna – hey, de kan ju gå till vilken vårdcentral de vill!Jag bryr mig inte om vad ekonomer håller med om eller inte. Jag tycker inte att människors värde kan mätas i pengar. Ekonomi är i mina ögon ganska ointressant. För mig kommer medmänskligheten först. Pengar betyder ingenting när vi inte har hälsa och trygghet.

 14. Stina skriver:

  Jag får ont i magen av din retorik. Som om vänstern är de goda. Det är de inte i min värld. I min värld står de för en unken gammal socialistpolitik som vill förstatliga allting och frånta människor sin frihet att välja. Att välja barnomsorg, välja vårdcentral, välja sjukvård, välja hur man vill dela på föräldrarförsäkringen, välja skola etc. Och höjda skatter leder inte till välfärd, det leder till färre jobb och hämmar tillväxten. Ju högre skatter desto större effektivitesförluster. De flesta ekonomer håller nog med om det. Ju fler som arbetar desto bättre välfärd, så enkelt är det. Min röst faller på alliansen och Maud.

 15. erviluca skriver:

  Håller helt med!Jag hade tur och föddes i en bra familj, med föräldrar som var kärleksfulla och hade pengar och var drogfria.Alla har inte den turen, och jag har valt att arbeta med dem som inte hade det. För dom, och för alla andra, som inte är födda med guldsked i munnen, röstar jag rödgrönt. Men även för mina barn och framtida barnbarn….för jag vill att människor i framtiden ska tänka på, och bry sej om VARANDRA, och jag vill att vi människor ska hjälpas åt.Därför röstar jag på rödgrönt!

 16. Karin skriver:

  Nu tycker jag ännu mer om dig:)

 17. tanja igen skriver:

  Stina. Att kunna välja saker hit och dit kanske är relevant för dig, men de av oss som upptäckt att det sociala skyddsnätet raserats under senare tid har andra prioriteringar. Jag har pluggat på universitet i 5 år och skaffat mig en bra utbildning, är under 25 och måste därför som arbetslös leva utan pengar i tre månader samtidigt som jag måste flytta ifrån min studentlägenhet. Jag har inte ett öre, inget jobb och kan därför inte få en lägenhet. Mina föräldrar vill inte och behöver heller inte hjälpa mig ekonomiskt och därigenom är jag tvungen att bo i en av socialens lägenheter och gå på socialbidrag. Enligt borgerlig skitpolitik är jag alltså en svag och lat individ eftersom jag både är arbetslös och går på bidrag. Är förbannat glad att jag bor på en mindre ort och kunde få en lägenhet ganska omgående – annars hade jag blivit hemlös. Allt tack vare borgarnas äckliga människosyn. Jag ger blanka fan i att kunna välja skolor och vård hit och dit, bara det finns ett skyddsnät som funkar. Som det är nu är det alldeles för lätt att glida igenom maskorna. Man behöver inte ens vara sjuk, ”lat” eller lågutbildad för att råka riktigt jävla illa ut. DU kan hamna i samma sits!

  • Annika skriver:

   Jag hade definitivt inte kunnat skriva det bättre själv. ”Word”, som det heter.Åh, jag blir så trött på allt ”väljande”. ”Välja skola” – ja, det låter ju kanon. Om vi bortser från det faktum att vi får skolor där FINA barn går och skolor där de andra går, ”bottenskrapet”, de ”värdelösa” ungarna som inte har egen ponny eller engagerade föräldrar med höga löner. De fina barnen får fina lärare som bryr sig, de andra får nöja sig med det som blir över. Välja sjukvård? Absolut! Den som har pengar ska naturligtvis ha chansen att få bättre vård än andra. Och klart att man ska kunna välja barnomsorg, så att ens barn slipper gå med sådana där invandrarungar – det vore ju förskräckligt om de växte upp med missuppfattningen att även människor som inte härstammar från vikingarna är människor.SUUUUUUCK. Så känner jag.Tack för alldeles utmärkt kommentar.

 18. Arrami skriver:

  …mycket bra skrivet, klokt och med hjärta…du är en riktig pärla! 😉

 19. sandra skriver:

  annika, jag hoppas verkligen att många läser detta och lyssnar på vad du säger. och all cred till dig för att du vågar stå för din åsikt – det är alldeles för få offentliga personer som gör det.och stina: jag undrar hur du kan få det till att högre skatter ger färre jobb? högre skatter = mer pengar till vård skola och omsorg = ökade möjligheter att anställa fler inom offentlig sektor = fler får jobb = fler betalar skatt = ökade pengar till statskassan = ännu fler jobb och framförallt högre kvalitet på vård skola och omsorg.

 20. H skriver:

  Du är helt fantastisk! Tack för att du kan skriva precis det jag tänker.

 21. Urban.Medin. skriver:

  Sandra.Vilka arbeten talar du om nu? Offentlig sektor = vård, omsorg, skola?Alla tydligen arbetar inom det. Deras egna skatter betalar deras egna löner, eller?Stina menar att med lägre skatter, så kan företag anställa fler personer. Det är lättare att starta företag och det är deras skatter som betalar för vård omsorg och skola.Ju fler i arnete inom den privata sfären är de som ser till att det finns välfärd.

 22. Petertoo999 skriver:

  Tur att du finns Annika! Jag har redan röstat på rosor och paprikor. Jag skulle nog kunna skriva 10 sidor varför man ska rösta röd-grönt, men jag avstår! I slutändan så handlar det ju egentligen om hur stort hjärta man har.

 23. Alexandra skriver:

  Agreed! Du säger det så bra. Precis som Anna ”Pyttis” Larsson här: http://pyttis.blogg.se/2010/september/lordagsformiddagsfunderingar.html

 24. kanin skriver:

  Jag kan bara inte hålla med dig. Det går inte. Det låter ju jättefint allt det där, men faktum är att det var rätt så illa under de röd-grönas styre också. De sänkte förtidspensioner, trots löften om att de inte skulle göra det, de gav ingen rehabilitering till de som blivit sjukskrivna, människor fick gå i flera år utan åtgärder. Ifall du har ett långvarigt smärttillstånd så mår du inte bättre av att gå hemma och tänka på din värk, smärta föder mer smärta, det är fakta. Och långvarig smärta är helt onödig, som vi alla vet. Nu försöker alliansen hjälpa människor till arbetsprövning och en möjlighet att komma ut i arbetslivet igen, är det så fel? Är det verkligen rimligt att bli förtidspensionär vid 25 års ålder bara för att man har ont? Missförstå mig inte, jag tror inte att dessa människor inte har smärta eller liknande. Jag har själv smärta i hela kroppen sedan 10 år tillbaka och jag är verkligen inte gammal. Vissa dagar har jag svårt att ta mig upp ur sängen, men jag gå upp ändå. Det gör jag för att jag vet att det inte blir bättre av att ligga kvar och tänka på att det värker. Vid ett långvarigt smärttillstånd så är inte mediciner det bästa, snarare KBT eller psykosomatisk sjukgymnastik. Det handlar om att kunna hantera sitt tillstånd och inte vara sitt tillstånd. Det är stor skillnad. Det är fortfarande inte omöjligt att bli sjukskriven, men tidigare har människor fått bli sjukskrivna under lång tid utan utredning och framför allt utan hjälp att komma tillbaka till arbetet. Det kan väl ändå inte anses vara rätt? Den politiken gjorde att man var tvungen att ta tag i det här med sjukskrivningarna, det är väl inte så svårt att förstå. Det är klart att det är beklagligt att vissa människor har hamnat mellan stolarna, men det gjorde de även förr, det är inget nytt. Skattesänkningarna har även gjort att tex en undersköterska nu får ca en månadslön mer om året, är det negativt? Visst att alliansen inte har varit bäst i alla lägen, men de styrde landet genom en global finanskris med rätt säker hand. Visst, människor förlorade sina arbeten, men det kan väl ändå inte skyllas på alliansen att det var en global finanskris? Vi var ändå mer förskonade än väldigt många andra länder. Jag tycker att du skriver bra och jag har följt din blogg sen -07, men jag kan liksom inte hålla med dig. Kanske beror det på min fattiga uppväxt under en socialdemokratisk regering som faktiskt var de som gjorde att uppväxten var just fattig, kanske beror det på att jag tycker att det ska löna sig att arbeta, jag vet inte. Men jag röstar på alliansen.

  • Annika skriver:

   Vi har alla personliga anledningar till hur vi röstar. Om min mamma, som var tjugoett och inte hade gått gymnasiet, inte fått hjälp av staten när jag föddes hade jag knappast suttit här och diskuterat med dig just nu.Jag respekterar dina argument, men som jag försökt förklara tidigare: jag röstar enligt ideologi, inte enligt vad enskilda regeringar eller personer sagt, gjort eller lagt fram för förslag. Svensk politik består av människor, människor är långt ifrån perfekta, en idé som verkar strålande idag kan visa sig vara ett vansinnigt stort misstag om tio eller femtio år. Därför röstar jag på det enda jag vet att jag tror på. Strävan efter ett samhälle där vi tar ansvar för varandra och ser till våra olika förutsättningar, erkänner att klyftorna finns där och försöker att motverka dem genom att dela med oss.

 25. Stina skriver:

  Nynäshamn. Ja pre3cis så menade jag.Annika. Jag har läst din blogg länge och det har alltid varit klart för mig var du står i politiken. Det stör mig inte. Men det som stör mig är att alla rödgröna anhängare tycks se sig själv som lite bättre. Som om de är fina, empatiska männsikor medan vi alliansanhängare är egoistiska svin. Jag tror att vi i grund och botten vill samma saker. Men att vi har olika vägar att nå dit. Inget alliansparti vill avskaffa välfärden! Om något, så står partierna närmare varandra än någonsin. Socialdemokraterna är ju rätt liberala, om man bortser från gråsossar från LO.

  • Annika skriver:

   Självklart vill vi samma saker. Men på samma sätt som du får ont i magen av min retorik får jag ont i magen av tanken på att Sverige styrs av människor som tror att vägen till ett bättre samhälle går via disciplin, skärpta regler och högre krav. Det är inte en människosyn jag kan ställa upp på. Självklart tror jag inte att alla som röstar på alliansen är egoistiska svin. Jag är fullt medveten om att anledningarna till våra åsikter är betydligt mer komplexa än så. Dock har jag väldigt svårt att förstå alliansanhängarnas argument – och det är ju uppenbarligen totalt ömsesidigt.

 26. Ebba skriver:

  Det stör mig att alliansväljare alltid verkar se sig själva som lite bättre. Som om de är lite mer lyckade och står lite högre upp i näringskedjan medan vi som röstar rödgrönt är flummiga kommunister som inte fattar att ALLT blir SÅ mycket bättre med någon hundralapp extra i månaden. Att vi inte fattar att bara man har ett jobb och är frisk just nu så kan man inte bli arbetslös eller sjuk sen.Självklart vill inget alliansparti avskaffa välfärden, de vill bara att de med kosing ska kunna få bättre vård än andra. ”Slicka uppåt, sparka nedåt”.

 27. Petra skriver:

  Jag står bakom allt Annika skrivit och självklart har jag redan röstat på de röd-grön! Och min största förhoppning är att hela Sverige kommer rösta (oavsett vilket parti), min andra förhoppning är att SD väljare minskar drastiskt och min tredje förhoppning är att det blir regeringsbyte och att de röd-gröna tar över!Så glöm inte rösta på Söndag!

 28. Jenny skriver:

  Fantastiskt inlägg!

 29. Sannabell skriver:

  Apropå vikten av pengar i börsen så är det rätt intressant att se vad lyckoforskningen kommer fram till – för egentligen är det väl lyckliga och välmående vi alla vill vara (och vill att alla andra också ska vara). Det har visat sig att mycket pengar inte gör oss lyckligare. Det finns inkomstgränser där lyckan inte stiger mer i samband med att lönen gör det – var gränsen ligger beror såklart på var man bor, vad som är levnadsstandarden där och så. Här ( http://www.lyckobloggen.se/?p=3123 ) står om en rapport från U.S.A där den ”lyckogränsen” ligger vid ganska mycket pengar, men det är som sagt olika. Det viktigaste är att man har råd med att slappna av i sitt liv. Den största lyckan åt så många människor som möjligt är alltså ingenting som uppnås genom att öka de ekonomiska klyftorna – vilket är vad som händer i en ekonomi som gynnar de som redan har mycket pengar. Lycka för de flesta uppnås genom att så många som möjligt kan ha en vardag där de slipper känna sig fattiga, där vården känns tillgänglig och där de har möjlighet att fungera efter sina egna förutsättningar. Det är vad som behövs för att människor ska må bra helt enkelt. Självklart tror jag inte att någon röstar alliansen av illvilja. Men jag tror att det är fel väg att gå till ett välmående samhälle med medborgare som trivs. Jag tror knappast att det kommer att bli svårare att driva företag för det, alla politiker verkar vara fullt införstådda i vikten av småföretagande nu, att det är skillnad på små och skatteverket är faktiskt mänskliga nuförtiden. För att kunna driva ett litet företag krävs en bra grund, för det är komplicerade grejor. Och för en bra grund krävs ett bra skyddsnät och ett samhälle som accepterar och hjälper människor med alla våra brister och fel. Så därför blir det röd-grön-rosa för mig.

 30. Maria de Suède skriver:

  Jag röstade i augusti pà Sossarna…Jag tror ocksà pà solidaritet och hoppas pà att de röd-gröna vinner…

 31. Navigaren skriver:

  I grund och botten tycker jag att det är irrelevant vad folk kan om de vill, eftersom människan av rent mänskliga skäl inte gör allt hon kan. Även den som är rik saknar garanterat något annat. Den som gör allt dem kan ska minnas att det lika gärna kunde vara han/hon som gjort mindre eller bara misslyckats.Hjälp till andra människor är hursomhelst en moralisk skyldighet, inte något man gör för att folk inte kan, eller inte vill, eller någon annan orsak.

 32. Sofia skriver:

  Vilken fantastiskt bra text!! Förlåt, men JÄVLAR vad bra du är!!Tack.

 33. Inga skriver:

  Du ”kanin” som påstår att en undersköterska har fått en månadslön till om året med de borgerligas skattesänkningar vet inte vad du talar om. Har arbetat som undersköterska i 30 år. Min lön är 21000 i månaden, efter jobbskatte avdrag ökar min månadslön med 100 kronor det gör ingen månadslön.

 34. Hanna skriver:

  Till Inga: Både jag och min man jobbar som undersköterska och vi båda har fått ca två månadslöner mer varje år efter jobbskatteavdraget.Jag kommer rösta blått. Jag har stort förtroende för alliansen och tycker verkligen att de har gjort ett bra jobb. Vissa människor har hamnat mellan stolarna men så var det även under sossarnas tid.

 35. kanin skriver:

  Du ”Inga” kan ju läsa länkarna här nedan. http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/det-finns-ingen-straffskatt-for-pensionarer_5029491.svd”Jobbskatteavdraget, som Mona Sahlin och Ingvar Carlsson kallar för en straffskatt på pensionärer, har inneburit att en undersköterska med en månadslön på 21900 kronor har fått cirka 1500 kronor mer.”http://jobbskatteavdrag.se/Där kan du själv räkna ut vad du borde få över. Jag räknade ut vad du borde fått över i plånboken varje månaden efter 2006 utan tex a-kassa eller kyrkoskatt och uppskattat att du är född 1960. Det skulle bli 1510kr/månad 12*1510=18120kr/år. Ifall du nu inte får ungefär runt det så är det alltså inte jobbskatteavdraget i sig det är fel på, utan något annat som gör att du inte får mer än kanske 100kr i månaden.Annika: Jo, jag förstår hur du menar, men eftersom att ideologin inte ser ut som den gjorde förr så finner jag ingen anledning till att rösta röd-grönt. Det låter fint med att hjälpa varandra, men faktum är att den vänstra sidan inte bedrivit en så särskilt human politik de senaste 20 åren. Världen är en smula absurd när den högra sidan driver en arbetarpolitik och inte den vänstra. Det har blivit mer pengar i plånboken för skattebetalare, även låginkomsttagare. Jag kan inte se att det är något negativt. Och den vänstra sidans politik har knappast varit så vänlig mot svaga människor heller, under Göran Perssons regering sänktes förtidspensioner (känner en människa som fick sin pension sänkt till 4900kr i månaden, går det att leva på?). Jag förstår även dina argument, men som sagt, jag tror inte att det går att rösta enligt ideologi eftersom att de klassiska ideologierna inte längre finns i våra riksdagspartier. Tänk Internationalen, ”vi under skatter digna ner”, är det inte det som är att värna om arbetare? Att sänka skattetrycket för de som faktiskt arbetar?

 36. alekal skriver:

  Hade det nu varit så att det handlat om ideologier, då hade det kanske varit lätt. Socialdemokraterna har inte följt sin ideologi på tretti år. Jag blir mest matt av det mesta politiker rapar upp. Att komma ut efter studier var inte bättre för fem år sen heller, och vilka styrde då? Vilka har hållit tillbaka på vad man som student ska klara sig på? Det har inte följt index sen i mitten på åttiotalet. Som det känns nu kommer jag att rösta blankt eller på piratpartiet, som en markör. Det sista man kan lita på att man har kvar är sin integritet och det är de alla på god väg att vilja ta bort.Min mamma gick bort för sex år sedan, jag drabbades av stresssymptom som liknar de du beksriver. Skulle jag ha varit hemma då hade jag blivit vräkt och svultit ihjäl. Jag var tvungen att fortsätta plugga. För eftersom jag börjat plugga direkt efter gymnasiet, en investering i Sveriges framtid, så var min sgi löjligt låg. Någon hjälp från soc fick jag inte heller, de tyckte att eftersom jag haft det så bra och varit så skötsam innan, borde jag ha tänkt på att det kunde bli så här och sparat ihop till detta i förväg. Vilka styrde då? Så jag ger inte så mycket för Sossarnas människosyn heller. Möjligtvis för deras ideologi som den såg ut en gång.

 37. jc skriver:

  HEJ DIG ANNIKA Å DE RÖDGRÖNA!

 38. Mimmi skriver:

  Törs jag påpeka för alla som skriver att det inte var bättre när de rödgröna styrde att det faktiskt aldrig har varit rödgrönt styre i Sverige förut? Blockpolitiken är någonting nytt, vi har haft S-regeringar men inte S-V-MP-regeringar, så det är vanskligt att döma ut något vi faktiskt aldrig prövat på. Däremot har vi nu prövat på en M-FP-C-KD-regering och den kan jag inte göra annat än att döma ut, precis som den regeringen dömt ut tusentals sjuka människor.

 39. Freddan skriver:

  För alla dessa anekdoter från folk som känner sig orättvist behandlade finns det lika många som är glada att sosssarnas förlamande bidragspolitik försvann så de nu fått en mer dräglig tillvaro och människovärde genom att fått chansen att kmma tillbaka till jobbet.

 40. elin skriver:

  Men Annika, jag tror inte att de som röstar på alliansen gör det för att få några extra hundralappar i plånboken. Man kan inte reducera politik till att ”om jag betalar 500 kr mer i skatt så kan den här sjuka personen få ut lite mer från försäkringskassan”. Det handlar ju om prioriteringar. Människor måste jobba, så många som möjligt, för att behålla välfärden. Tänk om några år när vi kommer ha hur många pensionärer som helst, förstå vad det kommer kosta. För att behålla välfärden måste fler jobbar mer.

 41. Sofia skriver:

  Jag måste påpeka att det är trevligt att läsa ett politiskt inlägg som inte smutskastar motsvarande block. Det står ju egentligen bara mellan två block nu. En röst på miljöpartiet innebär en röst för socialdemokraterna, en röst på centerpartiet innebär en röst för moderaterna. Själv röstar jag på alliansen. Och även om dina ord skulle kunna vara övertygande funkar det inte på mig.Jag tycker inte en röd-grön regering innebär solidaritet. Visst, det är enkelt att få bidrag då reglerna ofta kringgås. Men jag tänker på invandrare. Mona Sahlin vill ta in så många som möjligt för att hjälpa dem. Det är ingen hjälp att placera alla i Rosengård eller i Rinkeby, och sedan försvåra för dem att komma ut i samhället. De får ingen möjlighet till svensk gemenskap, till att lära sig språket etc. Om man vill att invandrare ska hjälpas, bör man göra dem till en del av samhället. Inte stänga ute dem som behöver det, precis som S säger att man inte ska. Men tur att vi alla tycker olika!!

 42. Mettemarionette skriver:

  Annika jag var rädd att du skulle öppna Pandoras Ask med detta inlägg.Men som sagt – Hoppet är det sista som överger människan!

 43. Maggan skriver:

  Jag brukade tänka som du en gång i tiden, men nu är jag äldre och (troligen) klokare. Vad är det som säger att våra politiker skulle vara bättre än du på att spendera pengar klokt? Et alternativ till höjda skatter kan ju vara att du använder en större andel av din lön till något vettigt på eget initiativ. Du kan till exempel handla rättvisemärkta varor, eller konsumera mycket tjänster så att folk får jobb inom de sektorer som du anser vara viktiga. Dessutom: Anser du att du har för hög lön kan du alltid begära en lönesänkning hos din arbetsgivare. Då har de kanske råd att anställa fler. Är inte det bättre än att en ökande andel av din lön ska gå åt till att betala folk bidrag för att de är arbetslösa?

 44. Amanda Green skriver:

  Hej Annika!Så himla bra skrivet, du är så klok! Hoppas många läser detta så vi vinner 🙂 Puss!

 45. Tanja skriver:

  Till Alekal.Innan valet 2006 kunde du som föredetta student få ut det lägsta beloppet på A-kassan. Det var inte mycket pengar (och det fanns självklart en tanke bakom det) MEN man kunde klara sig. Som f.d student under 25 år får du idag 0 kr under 3 månader eftersom Alliansen tror att du har skrivit in dig hos Arbetsförmedlingen enbart för att leva på bidrag. Det gör unga beroende av sina föräldrar eller socialen. Alla har inte föräldrar som kan eller vill hjälpa. Enligt lag behöver de heller inte.”Tack vare” Alliansens fantastiska männsikoälskande ideologi blev jag hemlös under några veckor. Jag hade tur som blev hemlös under sommaren, under ett par veckor och på en mindre ort där det fanns lediga soc-lägenheter. Det är så himla lätt att falla mellan stolarna, man gör allt rätt, går ut med bra betyg men har ingenstans att bo, får ingen lägenhet p. g. a avsaknad av jobb, får inget jobb p.g.a avsaknad av lägenhet. Ett Moment 22 som du, om du har otur, aldrig kommer att komma ur. Därför måste skyddsnätet funka. Jag säger inte att de röd-gröna har någon magisk superlösning på den här situationen, inte alls. Men de verkar i alla fall ha insett att människor är viktigare än pengar.

 46. Kajsa skriver:

  Hurra! Bra att du skriver om det här. Nu ska jag ut och dela ut flyers för en rödgrön seger!

 47. kama skriver:

  WORD! Så himla bra skrivet. Åh.

 48. Johanna skriver:

  Verkligen jättebra skrivet!

 49. Natasa skriver:

  Bless you! Fy fan vad bra skrivet. Och håller med fullständigt.

 50. Josephine skriver:

  Tack för att du satte ord på det jag så länge gått runt och känt men inte förmått mig förklara för de som undrar varför det är en sådan självklarhet att rösta rödgrönt! ❤

 51. mia skriver:

  Tack Annika för att du kämpar för ”oss svaga”.Jag var en heltids arbetande kvinna som en dag drabbades av en kronisk neuroimmunsjukdom – MEJag minns inte längre hur det känns att vara frisk.Pga denna ”osynliga sjukdom” kan jag inte jobba.Jag släpar mig fram när jag mår som bäst.I våras låg jag med ögonbindel ensam i ett tyst hus i över 1,5 mån oförmögen att göra något annat än att ta mig till toaletten.Släkt och vänner kom med matlådor,körde mig till läkare osv.Ändå är jag lyckligt lottad, det finns många med ME som ALDRIG kan sitta upp i sin säng eller ha minsta strimma ljus i rummet inte heller något ljud.Jag fick min sista utbetalning från Försäkringskassan 19 augusti,Jag vet inte hur jag skall kunna betala räkningar,hyra,köpa mat eller något annat hädanefter.Jag VILL jobba,jag VILL försörja mig själv,jag VILL ingå i ett sammanhang,jag VILL ha jobbarkompisar,jag VILL kunna köpa nya skor för mina gamla är helt utslitna.Än en gång….. Tack Annika 🙂

 52. Henrietta skriver:

  Jag röstar inte för att hjälpa andra människor med deras ilandsproblemen…som att förverkliga sina drömmar, rätten till att välja skola osv. Min röst står för de sjuka och svaga som inte har något mer att välja än att hålla sig vid liv! Tack för att du vågar stå upp för andra människor Annika, tänk om alla var som du! Kram Henrietta

 53. trerk skriver:

  Rebloggar och tackar för ett välskrivet inlägg.KGV

 54. älska glömma o förlåta skriver:

  ett utomordentligt skrivet inlägg.varför ska folk som redan har pengar tjäna ännu mera och fattiga inte ens ha mat för dagen?Visste ni att socnormen ökat med 500kr sedan 1987?ungefär .men hur mycket har inte allt annat ökat?jag röstar självklart på rödgrönt

 55. Sofia skriver:

  ”Jag tror inte på elitism, hårdare regler och straff. Jag tror på tolerans, fler resurser, på empati, förståelse och respekt.” Vad menar du med det? Alliansen står för att de duktiga också ska få lyckas, att de inte ska straffas med högre skatt och hårdare regler. Hårdare regler och straff hör hemma i en vänsterpolitik, inte i en liberal. Jag tror på att en stor majoritet kan jobba bara de vill. Det är en mycket liten del av Sveriges befolkning som inte är arbetsför öht. Min mamma har 10% invaliditet i sin Whiplash-skada, kronisk förslitning i ryggen, kraftiga synfel och artros samt en gravt utvecklingsstörd son som inte har gjort livet lättare. Men hon jobbar, hon har aldrig varit sjukskriven. Jag vet att min mamma skulle må så mycket sämre utan jobbet. Hon sitter ständigt framför datorn och det mår hennes rygg inte bra av, men hennes psyke mår bra av självkänslan som ett jobb ger. Hon är uppskattad på sitt jobb och gör mycket bra ifrån sig. Samtidigt har hon uppfostrat mig och min bror trots hans svårigheter. Hon är så stark. Samtidigt finns det människor på hennes jobb som sjukskriver sig för OPERERAT diskbrock. Människor som inte vill jobba. Som är för lata för att jobba och som tycker synd om sig själva. Det är de människorna vi måste få ut på arbetsmarknaden, inte de långttidssjukskrivna. Men de rödgröna verkar anse att så fort man har tröttnat på sitt jobb, då är det självklart att man ska få sjukskriva sig. På det sättet kan man inte driva ett land framåt. Människor är olika, alla lever inte för sitt land och sina medmänniskor. Tyvärr. Det tar liberalismen hänsyn till.

  • Annika skriver:

   Precis som du säger gör ett arbete oerhört mycket för människors självkänsla. Därför har jag oerhört svårt att någon skulle välja att inte arbeta på grund av lathet. En person som väljer att sjukskriva sig, med det stigma det innebär, har i mina ögon uppenbarligen problem som förtjänar hjälp, inte ”hårdare tag”. ”Hårdare regler och straff hör hemma i en vänsterpolitik” – ja, absolut, eftersom du väljer att se hårdare regler och straff som det som drabbar de ”duktiga” i form av skatter. Själv ser jag hårdare regler och straff som det de blå gör mot de sjuka, de arbetslösa och de elever i skolorna som behöver stöd och hjälp. Men det är förstås en väsentlig skillnad mellan blått och rött. De röda delar sällan upp människor i kategorierna ”duktiga” och ”lata”.

 56. Kjell-Åke Bjurkvist skriver:

  Somm den medmänniska och me´d erfarenheter av olyka traisg barndom finns endste ett allternativ, RÖTT så klartTumme kanombra inlägg, välskrivit 🙂

 57. Karin skriver:

  Jag tror knappt att det är sant när jag hör retorik som ”duktiga människor straffas med högre skatter och hårdare regler” och att folk som inte klarar av att få ihop vardagen är lata. Ni tycker alltså på allvar att ni är ”duktigare” och lite bättre än människor som har låg lön eller inte orkar med vardagen på grund av sjukdom eller oförutsedda händelser. Berättar historier som ”min mamma kämpar minsann fast hon lider”. Ni pratar om att ”alla ska få vara olika” och begrepp som frihet. Men den friheten är uppenbarligen endast till för de som har haft det lätt för sig eller är starka nog att stå upp när något slår undan benen på dem. Newsflash: alla människor är inte starka och ”duktiga” nog att resa sig upp gång på gång. Ibland blir smärtan övermäktig. Bara för att du eller din mamma är ”starka” och biter ihop trots smärta betyder inte att alla faktiskt klarar det. Det handlar inte om lathet eller ”brist på initiativförmåga”. Det handlar om att människor ÄR OLIKA. Alla har inte de förutsättningar som krävs för att slå sig fram i ett samhälle som kräver att man är framåt, tar för sig och alltid orkar med. Man kanske är blyg, har svårt i skolan, har föräldrar som inte ger en en trygg uppväxt som gjort att man fått med sig ett gott självförtroende och en tro att man kan om man bara vill. Alla som har haft det svårt är inte maskrosbarn. Det jag ser är att vi är på väg mot ett samhälle som inte har plats för de som inte klarar av att vara duktiga, käcka enteprenörer. Ett samhälle som inte tilllåter att man gör misstag. Självklart finns det människor som faktiskt ÄR lata och utnyttjar systemet. Men att ni tror att ALLA gör det så fort de får chansen säger mer om er själva än om dem.Jag har en hyfsad lön men är inte på långa vägar någon höginkomsttagare. Jag ser inte skatten som dras av min lön som ett straff. Jag ser det som ett sätt att ge något tillbaks till det samhälle jag lever i och som gett mig de möjligheter jag faktiskt har idag. Det är ett sätt att se till att de som kommer efter mig förhoppningsvis får samma möjligheter. Ett samhälle där det finns plats för ALLA, inte bara de starka och ”duktiga”. Det är inte fult att vara svag. Det är mänskligt.

 58. E skriver:

  Ingen i Sverige är fattig i ordets rätta bemärkelse. Om man jämför med andra länder så är vi inte fattiga, ngn av oss, vissa är bara mindre rika. När man pratar om ideologier kan man se det från två håll: hjälpa andra genom att höja bidragen och utöka bidragssystemen eller hjälpa andra genom att begränsa bidrag och öka åtgärder och belöning. Alla som är så pass sjuka att de inte kan jobba ska självklart ha hjälp, men den hjälpen behöver inte alltid vara bidrag. Man kan jämför det med en person som bor hemma hos föräldrarna hela livet. Om föräldrarna inte ger sitt barn friheten och de rätta verktygen att skapa sitt eget liv kommer personen att tappa livsgnistan. Personen kommer att blir förlamad av den välmenta men kontraproduktiva omsorgen, och bo kvar hemma hos mor och far. Och ja, jag jämför den röda politiken med en sådan förälder. Att Alliansens förändringar skapar en viss abstinens i samhället är bara naturligt. Alliansen är som en förälder som försöker ge sitt hemmavarande barn verktyg och incitament att flytta hemifrån. Kanske kan det kännas som att föräldern slänger ut barnet ur hemmet men om man ser det på lång sikt kanske det kan vara ett uppvaknande för barnet, ett sätt att ta sig framåt. Och nu pratar jag inte om individerna i sig utan om samhällets inställning i stort. Sen måste man ju självklart se till varje persons behov.Jag menar alltså inte att människor är lata, jag menar att ett samhälle som serverar, skapar individer som inte orkar själva. Om man bara ligger hemma utan insatser och incitament att ta sig ut, kommer man att få liggsår som tillslut äter upp en inifrån.Jag vet inte om A:s politik funkar för all framtid, men nog fungerar den som en avgiftning iallafall och jag kan tycka att de behöver lite mer tid på sig för att se, visa och eventuellt hantera konsekvenserna av sina beslut.

 59. Jessika Möller skriver:

  Kan bara hålla med dig, Annika.Har inte hälsat på härinne på minst en evighet,känns skönt att ha hittat tillbaka. Ja,jag röstar också rödgrönt. För att alla människor ska få bli involverade.Tack,för att du skriver så vackert!Kram

 60. E skriver:

  Aldrig kommenterat men läst i flera år. Fantastiskt välskrivet. Håller med ovanstående: Amen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s